ניתוח מעקפים לטיפול בחסימת עורקים כליליים

בריאות הלב זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב!

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו ונחזור אליכם בהקדם

ניתוח מעקפים הוא פרוצדורה המבוצעת על מנת להחזיר את אספקת הדם אל שריר הלב במקרה של חסימה קשה של העורקים הכליליים. בעזרת הניתוח, עוקפים את החסימה המדוברת וגורמים להמשך זרימת הדם במסלולו המקורי.

בניתוח מעקפים משתמשים בכלי דם תקין הנלקח ממקום אחר בגוף, כמו היד, הרגל או מקומות אחרים. לאחר הניתוח, זרימת הדם מתחדשת ושריר הלב ניצל, וכמו כן סימנים אחרים של מחלת לב כלילית כמו כאבים בחזה וקוצר נשימה מוקלים. ניתוח מעקפים היא רק דרך אחת לטפל במחלת לב כלילית, ויש לציין שמדובר בניתוח מורכב בעל סיכונים שונים.

מתי מבצעים ניתוח מעקפים?

הטיפול הנפוץ ביותר כיום למחלת לב כלילית אינו ניתוח מעקפים, אלא דווקא צנתור. הצנתור הוא פרוצדורה קלה יותר שאינה דורשת ניתוח, בעלת סיכונים מופחתים וההתאוששות ממנה קלה. עם זאת, קיימים מקרים בהם הצנתור לא יעיל ויש צורך לבצע ניתוח מעקפים:

  • מצבים בהם קיימים יותר מחסימה אחת – במצבים בהם נחסמים מספר עורקים כליליים, הצינתור אינו אפקטיבי ופונים לניתוח מעקפים. במקרים אלה, חדר שמאל של הלב מתפקד בצורה פחותה ועל כן מעדיפים לבצע ניתוח.
  • חסימה חמורה של העורק הכלילי השמאלי – במקרה כזה מדובר במצב חירום בו חדר שמאל לא מקבל מספיק זמן. בעקבות החסימה הקשה במיקום האסטרטגי, צנתור לא תמיד משיג את התוצאות הנדרשות ועל כן פונים לניתוח מעקפים.
  • צנתור כושל – במקרים שהצנתור לא מצליח, ולמרות הנסיונות הרבים החסימה עדיין קיימת פונים אל ניתוח מעקפים. כמו כן, קיימים מקרים של היצרות חוזרת של כלי דם שצונתר בעבר, וגם במקרים אלה מבצעים ניתוח מעקפים.

סיכונים וסיבוכים של ניתוח מעקפים

בדומה לכל ניתוח לב פתוח, ניתוח מעקפים כולל סיכונים וסיבוכים שונים. התפתחות הסיבוכים תלויה כמובן בבריאות הכללית של המטופל ובהיסטוריה הרפואית. מקרים של ניתוח מעקפים מתוכנן ידועים כבעלי סיכון נמוך בהרבה מאשר ניתוח מעקפים בחירום. כמו כן, מחלות רקע שונות כמו מחלות ריאה, כליות, סכרת או מחלות נוספות מגבירים גם כן את הסיכון לסיבוכים.

הסיבוכים העיקריים של ניתוח מעקפים הם:

  • דימום – כמו בכל ניתוח גם ניתוח מעקפים כולל סיכון מוגבר לדימום שנוצר בעקבות הפגיעה האפשרית בכלי הדם השונים בלב.
  • הפרעות קצב – אחד הסיכונים של ניתוח לב פתוח הוא היווצרות של הפרעות קצב מסכנות חיים. ההפרעות נוצרות בעקבות האיסכמיה וכמו כן כתוצאה מהניתוח הפתוח.
  • זיהומים – זיהום של פצע הניתוח הוא סיכון קיים, אך בשל הקפדה על אמצעי זהירות וטיפול אנטיביוטי מדובר בסיבוך פחות שכיח.
  • אבדן זיכרון ופגיעה קוגניטיבית – סיבוך נדיר, ובדרך כלל המצב חולף מעצמו תוך 6-12 חודשים.

מהלך הניתוח ותוצאותיו

ניתוח מעקפים אורך בין 3-6 שעות ומבוצע תחת הרדמה מלאה. בדרך כלל כל ניתוח כולל ביצוע של 2-4 מעקפים, בהתאם למצב הכללי ולמיקום החסימות. בניתוחי הלב הקלאסיים, הניתוח מתחיל בחתך גדול בחזה וחשיפת הלב ולאחר מכן עצירת פעולת הלב וחיבורו למכונת לב חזה המאפשרת את הזרמת הדם לגוף.

לאחר מכן, המנתחים יקחו כלי דם תקין מקיר החזה או מהרגל וישתמשו בהם ליצירת המעקף. לאחר הניתוח, המטופלים מאושפזים למשך מספר ימים ביחידה לטיפול נמרץ ובהיעדר סיבוכים משוחררים תוך שבוע.

חשוב לציין שניתוח מעקפים אמנם עוזר להקל על הסימנים השונים ומשפר את מצב הלב, אך לא מהווה תשובה סופית למחלת הלב. לאחר הניתוח יש צורך להמשיך בטיפול תרופתי ומעקב לבבי ולהקפיד על אורח חיים בריא – ללא שינויים אלה לא יושג שיפור משמעותי בטווח הארוך ומחלת הלב תמשיך להתקיים.

אולי יעניין אותך גם:

מכון שיקום לאחר ניתוח לב

בית חולים שיקומי לחולי לב

ניתוח מעקפים אל מול צינתור

מכון שיקום לאחר ניתוח לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון בעיות לב, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון בעיות לב במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

072-3341176
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!