מומים בלב – סוגים

בריאות הלב זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב!

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו ונחזור אליכם בהקדם

מום בלב הוא מצב בו מבנה הלב לא תקין, וכתוצאה תפקודו נפגם.המום בלב יכול להיות אנטומי, ובו יופיעו פגמים במחיצה, בעיות במסתמים ובעיות בעורקים ובורידים היוצאים מהלב, ובמקרה זה תיגרם בעיה באספקת הדם לרקמות.

סוג נוסף של מומים הוא מום בהולכה החשמלית, והוא מביע פגיעה בקצב הלב והפרעה חשמלית העלולה לגרום לדום לב. ברוב המקרים מומי הלב הם קלים ולא דורשים טיפול, אך קיימים מקרים בהם המומים מסכנים חיים ויש צורך בטיפול לתיקון המום.

בעיה בתפקוד הלב כתוצאה ממום לב

מום לב גורם לתפקוד לקוי של הלב, ובמקרים שונים ללא טיפול עלול להוביל להחמרת הנזק ואף למוות. ניתן לחלק את מומי הלב למספר סוגים, כאשר כל סוג גורם להפרעה קלינית שונה ודורש טיפול מסוג אחר.

מומי לב כחלוניים

אלה מומים בהם זרימת הדם לא מתבצעת בצורה תקינה' אלא קיים חיבור בין צידו הימני של הלב לצד השמאלי או בעיה אחרת הגורמת להזרמת דם בלתי מחומצן לרקמות הגוף. מומי הלב הכחלוניים הם מומים מולדים, וברוב המקרים ניתן לזהות אותם בסריקת מערכות.

מבחינה פיזיולוגית, הלב מחולק לשני חלקים נפרדים, כאשר צד ימין מקבל דם בלתי מחומצן מהמערכת הורידית ומזרים אותו לריאות, ואילו צד שמאל אחראי על החזרת הדם המחומצן מהריאות והזרמתו אל רקמות הגוף על ידי אבי העורקים.

במקרים של מום לב כחלוני, קיימת פגיעה הגורמת לכך שמוזרם דם שאינו מחומצן אל רקמות הגוף וכתוצאה נגרם כיחלון. מום הלב הכחלוני הנפוץ ביותר הוא tetralogy of fallot והוא מייצג מגוון שיבושים באנטומיה של הלב. הטיפול במומי לב כחלוניים בדרך כלל חיוני ביותר, ויש לבצע אותו בשנות החיים הראשונות.

מומי לב משמאל לימין

אלה מומים הגורמים לזרימת דם מצד שמאל אל צד ימין, וגורמים בסופו של דבר לעומס על הריאות. מומים אלה נגרמים בדרך כלל בגלל פגם במחיצה או בגלל הימצאות פתח בין אבי העורקים לעורק הריאה (נקרא דוקטוס פתוח או Patent Ductus Arteriosus).

במקרים אלה הסיכון הוא לפתח יתר לחץ דם ריאתי המוביל לאי ספיקת לב, ולכן במקרים מסויימים יש לטפל בבעיה בשלב מוקדם. במומים מסוג זה, הטיפול המוקדם הוא הכרחי על מנת להימנע מהתפתחות תנגודת ריאתית ואי ספיקת לב – טיפול מאוחר מדי עלול להוביל לנזק בלתי הפיך.

מומים אלה מתגלים בדרך כלל מספר שבועות אחרי הלידה וניתן לטפל בהם בקלות על ידי צינתור. במקרים שונים המום עלול אף להיסגר תוך מספר חודשים, ובמקרים אלה מסתפקים במעקב בלבד.

מומים במסתמים

תפקיד המסתמים הוא להבטיח זרימת דם טובה ומתואמת בין מדורי הלב השונים ופגם בהם עלול להוביל לפגיעה בלב. מומים במסתמים עלולים להופיע כהיצרות או כדליפה במסתם וכתוצאה נשמעת איוושה בלב.

בדרך כלל, מומים מסתמיים מולדים אינם דורשים טיפול וניתן להסתדר איתם ללא כל בעיה. לעומת זאת, מומים נרכשים עלולים להופיע בגלל סיבות שונות ודורשים טיפול.

ללא טיפול בזמן, עלולה להתפתח אי ספיקת לב על רקע עומס של נפח ולחץ על מדורי הלב השונים. הטיפול במומים המסתמיים הוא החלפת מסתם, טיפול המתבצע בניתוח או בצנתור בהתאם למום.

מומים במערכת ההולכה

קיימים מומים במערכת ההולכה החשמלית המתבטאים בהפרעות קצב שאף עלולות לגרום לסיכון חיים. מומים במערכת ההולכה כמו סינדרום ברוגדה עלולים להביא להתעלפות פתאומית או הפרעות קצב שונות, וניתן לאבחן אותם על ידי בדיקת אק"ג.

על מנת להימנע ממצבים מסכנים חיים, יש לטפל במומים אלה בצורות שונות כמו השתלת קוצב, צריבת המסלול החשמלי ודרכים נוספות.

מכון שיקום לאחר ניתוח לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון בעיות לב, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון בעיות לב במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

072-3341176
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!