ברדיקרדיה (דופק לב איטי)

בריאות הלב זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב!

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו ונחזור אליכם בהקדם

7541707_xxlמשמעותה של ברדיקרדיה הוא דופק איטי, קרי קצב לב איטי יותר מאשר 60 פעימות לדקה, כרוני או באופן זמני. עבור חלק מאנשים (כמו ספורטאים למשל) קצב לב איטי יכול להיות נורמלי, אולם במקרים אחרים, הוא עלול להיות מסוכן.במידה ולא נלקחות תרופות אשר עלולות להאט את קצב הלב (כמו תרופות ליתר לחץ דם), ברדיקרדיה עלולה להיגרם עקב חסימה כלשהי לאורך המסלול החשמלי של הלב. חסימה במערכת ההולכה החשמלית של הלב עלולה להיגרם עקב בעיית לב מולדת, או כתוצאה מתהליך הזדקנות טבעי.

הסיכון לפתח קצב לב איטי באופן חריג (ברדיקרדיה) הוא גדול יותר במקרה וההיסטוריה הרפואית כוללת: סוגים מסוימים של מחלות לב, נטילת תרופות מסוימות, גיל 65 ומעלה, ניתוח לב שנעשה בתקופה הקרובה לאירוע הברדיקרדיה. ברדיקרדיה חמורה ממושכת שלא מטופלת עלולה לגרום לאי ספיקת לב, סינקופה (אובדן ההכרה; התעלפות), אנגינה פקטוריס (כאבים בחזה) ולחץ דם גבוה. ברדיקרדיה עלולה להיות בעיה רצינית אם הלב לא שואב מספיק דם עשיר בחמצן לגוף, אולם עבור חלק מהאנשים, לעומת זאת, קצב לב איטי אינו גורם לסימפטומים או סיבוכים.

גורמים ותסמינים

ישנם גורמים רבים אשר עלולים להוביל לבעיות במערכת החשמל של הלב, כולל: נזק לרקמות הלב הקשורות להזדקנות, נזק לרקמות הלב כתוצאה ממחלת לב או התקף לב, יתר לחץ דם, הפרעת לב מולדת, זיהום בשריר הלב, סיבוך מניתוח לב, תת פעילות של בלוטת תריס, חוסר איזון של אלקטרוליטים (חומרים הקשורים למינרלים ההכרחיים לביצוע דחפים חשמליים), דום נשימה חסימתי בשינה, מחלה דלקתית כגון חום או זאבת, המוכרומטוזיס (הצטברות ברזל באיברים), תרופות (כולל תרופות מסוימות לטיפול בהפרעות קצב לב, לחץ דם גבוה ופסיכוזה).

ברדיקרדיה יכולה להופיע בשתי תצורות עיקריות. לעתים קרובות היא מתחילה בצומת סינוס כאשר שחרורי הדחפים החשמליים נעשים בקצב איטי יותר מאשר הרגיל, ולעיתים היא עלולה להתרחש גם בגלל אותות חשמליים אשר מועברים דרך הפרוזדורים אולם אינם מועברים לחדרי הלב (חסימת חדרים ועליות).

בכל פעם שהלב פועם באופן איטי יותר, זורם פחות דם בכל הגוף, עד מצב בו המוח ומערכות חשובות אחרות לא מקבלות מספיק דם לתפקוד נורמטיבי. התסמינים אשר יכולים להופיע עקב כך כוללים: עייפות, חולשה סחרחורת, התעלפות (סינקופה) או קוצר נשימה. ישנם מספר תנאים אשר עלולים לגרום לסימנים ותסמינים של ברדיקרדיה, ולכן חשוב לקבל אבחון מהיר, מדויק וטיפול מתאים. יש לגשת אל הרופא ואל טיפול רפואי כאשר התרחשה התעלפות, קשיי נשימה או כאבים בחזה שנמשכים יותר ממספר דקות.

אבחון וטיפול

בכדי לאבחן ולאתר את הגורם המדויק, יהיה על החולה לעבור ECG (אקג). בדיקות אחרות עשויות להיות נחוצות בכדי לבדוק את העורקים הכליליים ותפקוד שריר הלב, כמו מבחן מאמץ (מדידת קצב הלב בזמן פעילות גופנית), מדידת Holter ועוד. בדרך כלל, הטיפול בברדיקרדיה יידרש להתבסס על חומרת התסמינים וחומרת הבעיה, כפי שהיא תיבדק על פי אבחנה זו.

אם קצב הלב האיטי גורם לתסמינים מסוכנים (או כל התסמינים הנ"ל), ייתכן שיהיה צורך בקוצב לב בכדי לתקן את הקצב. קוצב לב מאפס את קצב הלב לקצב מתאים ומבטיח העברת דם וחמצן בכמות נאותה למוח ולחלקי הגוף האחרים. קוצבי לב משמשים כאשר קיימת ברדיקרדיה, פרפור פרוזדורים, אי ספיקת לב או סינקופה (תופעה המתרחשת אצל חלק מהחולים כאשר קצב הלב הופך להיות מאוד איטי). אולם במידה והברדיקרדיה נגרמה מתרופות, יש לשנות את המרשמים לאחר ייעוץ רפואי ובדיקת האלטרנטיבות הקיימות.

 

מכון שיקום לאחר ניתוח לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון בעיות לב, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון בעיות לב במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

072-3341176
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!