התגוננות מפני מחלות לב בעזרת השעון הביולוגי

בריאות הלב זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב!

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו ונחזור אליכם בהקדם

התגוננות מפני מחלות לב בעזרת השעון הביולוגילרוב מוזכרת משמעות השעון הביולוגי בטווח הארוך, במיוחד בהקשר הנשי- עד כמה משפיע הגיל על הסיכוי להיכנס להיריון ולעבור היריון ולידה תקינים, אך לשעון הביולוגי ישנה משמעות רבה גם בטווחי זמן קצרים יותר, כמו אופן פעילות מערכות שונות בגוף לאורך היממה בהתאם למחזוריות סיבוב כדור הארץ.

הלב ומערכת כלי הדם הם ממערכות הגוף עליהם משפיע השעון הביולוגי באופן ברור ביותר. איך ניכרת השפעת השעון הביולוגי על מערכת חשובה זו וכיצד מודעות לכך יכולה למנוע מחלות לב ובעיות בכלי הדם?

מהו בדיוק השעון הביולוגי?

השנה ניתן פרס נובל למדענים שפענחו את המנגנון המולקולרי של השעון הביולוגי הפנימי. התגלה כי בכל תא ותא ישנו השעון הביולוגי. המנגנון המולקולרי כולל מעורבות גנים ותוצרי גנים רבים אשר פעילותם נעשית באופן המקביל לשעות היממה במחזור הקרוב ל- 24 שעות.

שעון זה מבקר את פעילותם של הגנים בתאי הגוף השונים ומתאים אותה לכל שלב ביממה. חוקר ממכון ויצמן גילה אפילו כי ישנה מחזוריות בפעילותם של גידולים סרטניים. הועלתה אפשרות להתאים את מועד הכימותרפיה למחזוריות פעילות תאי הגידול וכך להפוך את הטיפול ליעיל יותר.

כיצד ניכרת השפעת השעון הביולוגי על הלב וכלי הדם?

במחקרים שנעשו נמצא כי בחלק גדול מהמקרים קצב הלב איטי יותר בבוקר והוא עולה לקראת שעות אחה"צ והערב. בהתאם לכך ישנם שינויים גם בלחץ הדם במהלך היום. בבוקר לחץ הדם נמוך יותר ועולה לקראת שעות אחה"צ והערב. בנוסף, נמצא כי מקרים חמורים ומסכני חיים כמו בהתקפי לב ושבץ מוחי מתרחשים יותר בשעות הבוקר וכך גם החמרה במצבם של הסובלים מאי ספיקת לב. מה ניתן לעשות על מנת למזער סיכונים?

ביצוע בדיקות ניטור בזמן קבוע

עבור חולי הלב או הסובלים מבעיות בלחץ הדם בדיקות מדויקות וקבועות של לחץ הדם הן משמעותיות מאוד. בשל ההבדלים הקבועים בין שעות הבוקר והערב, חשוב לבצע את הבדיקה היומית בשעה קבועה, כך שניתן להשוות בין יום אחד לאחר. אם ביום אחד תתבצע בדיקה בבוקר ולמחרת בערב, הבדיקה לא תהיה מהימנה.

ניהול אורח חיים קבוע

לכלל האוכלוסיה, אך במיוחד לסובלים מבעיות לב ולחץ דם חשוב לשמור על אורח חיים קבוע ככל האפשר הכולל שינה בשעות קבועות ומספיקות, ארוחות בשעות קבועות ככל האפשר וגם מאמץ גופני בשעות מסוימות המתאימות לגוף.

חשוב כמובן שהפעילות  לאורך היום לא תתבצע רק בשעות קבועות אלא גם על פי הצרכים והשעון הביולוגי הפנימי של כל אחד. נמצא שבניהול אורח חיים לא קבוע והבדלים גדולים בסדר יום בין יממה אחת לאחרת עולה הסיכון להיווצרות קרישי דם והידבקות טסיות זו לזו. גם משך ההחלמה מאירוע לב או מחלה של כלי הדם יתקצר משמעותית כשסדר היום קבוע.

למקסם את יעילות הטיפול התרופתי

כפי שהזכרנו קודם, התגלה כי פעילותם של גידולים סרטניים משתנה לאורך היממה ובהתאם לכך גם יעילותו של טיפול כימותרפי. גם תרופות לטיפול בבעיות לחץ דם ומחלות לב מכוונות נגד גנים אשר פעילותם משתנה בהתאם לשעות היממה. גם כאן חשוב להתאים את נטילת התרופה במשך היום לזמן בו יעילותה תהיה הגבוהה ביותר ויש להקפיד על זמן זה.

בדיקות ניטור שישנן היום מאפשרות להתאים את הזמן הנכון ביותר לנטילת התרופות עבור כל חולה וחולה. למרות ישנו מכנה משותף רחב בין אנשים בפעילות השעון הביולוגי, ישנם הבדלים מסוימים אצל כל אדם ואדם לגבי השעות בהן מערכת הלב והדם יושפעו באופן המיטבי ביותר מן הטיפול התרופתי.

אולי יעניין אותך גם:

אזהרה! נרגילה מסכנת את בריאות הלב שלכם

מכון שיקום לאחר ניתוח לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון בעיות לב, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון בעיות לב במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

072-3341176
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!