דפיברילטור קטן

בריאות הלב זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב!

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו ונחזור אליכם בהקדם

דפיברילטור קטןדום לב מתרחש כאשר הלב מפסיק לפעום לפתע, וכתוצאה מכך זרימת הדם לאיברים חיוניים נפסקת. זהו מצב מסכן חיים הדורש טיפול רפואי מיידי. דום לב יכול להיגרם ממגוון גורמים, כולל מחלת עורקים כליליים, קצב לב לא תקין (הפרעת קצב) או טראומה בחזה. בנוסף לכך, דום לב יכול להיגרם גם על ידי שימוש בתרופות מסוימות או גורמים סביבתיים שנים. 

הטיפול בדום לב כולל החייאה לב ריאה (CPR) והלם חשמלי (דפיברילציה), כשלרוב מדובר על שילוב בין השניים. הכרה בסיכונים וטיפול מוקדם חיוניים לתוצאות מוצלחות והצלת חיים של אלו הסובלים מדום לב פתאומי. לכן ההמלצה היא להחזיק בהישג יד מכשיר דפיברילטור נגיש ומוכן לשימוש, כמו מכשיר דפיברילטור קטן שיכול למנוע מצבים מסכני חיים.

מהו תפקידו של הדפיברילטור?

דפיברילטור הוא מכשיר רפואי שנועד לטיפול בהפרעות קצב לב מסכנות חיים, או מתן טיפול יעיל בקצב לב חריג. המכשיר פועל על ידי מתן שוק חשמלי מבוקר ללב, תהליך שיכול להחזיר את הקצב הרגיל שלו ובכך להציל את חיי המטופל. דפיברילטורים לרוב נמצאים בשימוש בבתי חולים, אמבולנסים ומקומות ציבוריים כמו שדות תעופה וקניונים כדי לאפשר מתן טיפול רפואי מציל חיים בצורה מהירה ויעילה יותר. 

מכשירי הדפיברילטור זמינים גם לשימוש ביתי עבור אנשים שעלולים להיות בסיכון לדום לב פתאומי, כשההעדפה היא להשתמש בדפיברילטור לשימוש ביתי ונוח יותר. 

דפיברילטור קטן לשימוש ביתי – מי צריך להחזיק מכשיר כזה?

כיוון שתפקידו של הדפיברילטור הוא לתת שוק חשמלי ללב על מנת להפעילו מחדש ולהחזיר לו את הקצב תקין, השימוש בו הכרחי וחשוב במיוחד עבור אנשים שסובלים מבעיות לבביות חמורות או כאלו הנמצאים בסיכון מוגבר לכך. כיום אפשר למצוא סוגים ודגמים שונים ומגוונים של מכשירי דפיברילטורים, שאינם זמינים לשימוש רק עבור צוותים רפואיים אלא גם עבור אנשים פרטיים שזקוקים למכשיר החייאה קטן שזמין בבית, במשרד ובכל מקום אחר.

דפיברילטור הוא מכשיר החייאה רפואי שיכול לספק שוק חשמלי ללב בצורה מבוקרת, זאת על מנת להחזיר את קצב הסינוסים התקין במקרים של דום לב. זהו מכשיר חיוני להצלת חיים וניתן להשתמש בו במצבי חירום בבית, במקום העבודה, בטיולים ובכל מקום הכרחי אחר כשמתרחש מצב מסכן חיים.

דפיברילטורים קטנים הם קומפקטיים וקלי משקל, מה שהופך אותם קלים לאחסון ולהובלה ממקום למקום. הם גם אמינים ביותר, עם טכנולוגיה מתקדמת שמבטיחה ניתוח מדויק של קצב הלב של המטופל ומתן שוקים חשמליים יעילים. עם יכולות הצלת החיים שלהם, דפיברילטורים קטנים הם חלק חשוב עבור כל אדם הסובל מבעיות לב חמורות או סיכון מוגבר לכך.

איך משתמשים בדפיברילטור?

דפיברילטור הוא מכשיר רפואי חשוב המשמש להחזרת קצב לב תקין במקרים של דום לב. לכן חשוב לדעת כיצד להשתמש נכון בדפיברילטור כדי לעזור להציל חיים במצבי חירום שונים. מכשיר הדפיברילטור פועל באמצעות מתן טיפול דפיברילציה, כאשר הדפיברילציה מתבצעת על ידי הפעלת שוק חשמלי על גופו של האדם שחווה דום לב. שוקים חשמליים אלו מסייעים לשיקום פעימות הלב כדי שיהיו תקינות עבור מטופלים שליבם נכנס למצב של פרפור חדרים, או דופק לא סדיר שעלול להיות קטלני.

בכדי שמכשיר הדפיברילטור יהיה יעיל וחיוני גם בידי משתמשים ללא כל הכשרה רפואית, ישנם מכשירי דפיברילטור אוטומטיים שמנחים בצורה מקיפה את המשתמש בנוגע לשימוש נכון במכשיר. מכשירים אלו מתחילים את פעולתם באופן אוטומטי מיד עם פתיחתם, כאשר על המשתמש רק להניח את אלקטרודות במיקום הנכון על בית החזה של המטופל. את שאר הפעולות הדפיברילטור מבצע בעצמו, כאשר לרוב המשתמש יידרש לסייע במתן עיסויי חזה בתדירות אותה המכשיר יקבע.

חשוב לזכור כי דפיברילטור הוא סוג של מכשיר החייאה, ולכן הוא לא מחליף את הצורך בהזנקת אמבולנס ופרמדיקים שיבצעו את הטיפולים החיוניים להצלת חיים. כיוון שמכשיר הדפיברילטור יכול לנטר את פעולת הלב של המטופל ולשלוח שוקים חשמליים בעוצמה הנכונה, לרוב השימוש הראשוני במכשיר כזה מצליח להציל חיים של אנשים רבים עד להגעת הצוות הרפואי להמשך טיפול.

איזה סוג של דפיברילטור קטן מתאים לשימוש ביתי?

דפיברילטורים לשימוש ביתי הפכו פופולריים יותר ויותר בשנים האחרונות, מכיוון שהם יכולים לסייע בהצלת חיים במקרה חירום. דפיברילטורים ביתיים קלים לשימוש ודורשים הכשרה מינימלית, מה שהופך אותם לבחירה אידיאלית עבור אנשים שחיים לבד או שיש להם בני משפחה עם מחלות לב קיימות. עם דפיברילטור ביתי קטן ונגיש, כל אחד יכול להיות מוכן להגיב במהירות וביעילות אם למישהו יש דום לב בבית.

כדי שהשימוש בדפיברילטור ביתי יהיה פרקטי ומציל חיים, ההמלצה היא לרכוש דפיברילטור מסוג אוטומטי. זהו דפיברילטור חיצוני אוטומטי (AED) שמיועד לשימוש על ידי כל אדם, כך שגם אנשים ללא הכשרה רפואית יכולים לעשות בו שימוש בעת הצורך. מכשיר כזה הוא נייד, קל משקל ונוח שמאפשר לזהות ולנתח את קצב הלב של המטופל, ובמידת הצורך להעניק שוק חשמלי כדי לסייע בשיקום דופק תקין.

דפיברילטור לבהלב הוא אחד מגורמי המוות המרכזיים, גם בארץ וגם בעולם. אנשים רבים סובלים מהפרעות קצב לב, התקפי לב ודום לב מסיבות שונות. דפיברילטור לב הוא מכשיר חשמלי שמספק שוק חשמלי חזק ואמור להפעיל את הלב מחדש ולהחזיר אותו לפעום. על דפיברילטור לב נרחיב במאמר הבא. 

 

מהו דפיברילטור לב?

דפיברילטור לב הוא מכשיר חשמלי שמספק שוק חשמלי חזק ומאפשר לבצע החייאה ולהפעיל מחדש את הלב. כיום יש מכשירי החייאה במגוון מקומות ציבוריים שונים על מנת שיאפשרו להעניק סיוע לאדם במקרה הצורך. אחד המוצרים היעילים והחדשנים ביותר הוא דפיברילטור לב אוטומטי. כיום קיים חוק בישראל המחייב להציב דפיברילטור במקומות ציבוריים, אך למעשה חוק זה לא מיושם באופן נרחב. 

כיצד עובד הדפיברילטור?

פעולתו של מכשיר הדפיברילטור לב היא פעולה די פשוטה שמתבצעת על ידי שוק חשמלי. כלומר, המכשיר מיועד להחזרת קצת הלב לסדרו על ידי שוק חשמלי. מכשיר זה למעשה כולל שני לוחות מתכת או אלקטרודות אותן מצמידים לחזה של המטופל. המכשיר עצמה מייצר שוק חשמלי חזק ומיידי שמועבר לחזה של המטופל דרך לוחות המתכת. השוק החשמלי למעשה מאפשר לבצע מעין ריסטארט ללב. כלומר, פעולת הלב תיעצר לרגע ולאחר מכן צפויה לחזור לפעימה בקצב סדיר, במקרה של הפרעת קצב או דום לב. כיום, קיימים גם קוצבי לב מתקדמים בהם מיושם עיקרון הפעולה של דפיברילטור לב. למעשה קוצבים אלה מסוגלים לאבחן מיידית מצב בו חולה הלב זקוקים לשוק חשמלי. 

 

מהו דפיברילטור אוטומטי?

כפי שציינו קודם, כיום קיימים מכשירי החייאה שונים במקומות ציבוריים רבים. אחד המוצרים היעילים והחדשנים הוא דפיברילטור אוטומטי. אך מהו וכיצד הוא פועל?

למעשה דפיברילטור אוטומטי הוא מכשיר שפועל בצורה זהה לדפיברילטור לב רגיל. עם זאת, קיים ביניהם הבדל שבא לידי ביטוי בכך שהדפיברילטור האוטומטי הוא יחידה בפני עצמה. כלומר, הוא לא מצריך חיבור לחשמל על מנת לספק שוק חשמלי. כמו כן, מדובר במכשיר שכל אדם יוכל להפעיל אותו, גם ללא ניסיון רפואי כלל. כיום יש מכשירי דפיברילטור אוטומטיים שכוללים גם הוראות הפעלה קוליות. כך, המפעיל של המכשיר יוכל לקבל הכוונה בזמן אמת על פי ביצוע הפעולות. כך מפעיל המכשיר יוכל לדעת מה עליו לעשות בכל שלב על מנת לבצע החייאה במטופל. 

 

מהו חוק מכשירי החייאה?

כפי שציינו, כיום קיים חוק בישראל המחייב להציב דפיברילטור במקומות ציבוריים. למעשה בשנת 2007, חברי הכנסת אריה אלדד וסטס מיסז'ניקוב, קידמו את חוק מכשירי החייאה. חוק זה אושר בוועדת השרים לענייני חקיקה ואף אושר במלואו במליאת הכנסת ב-2008. 

למעשה, חוק זה מחייב להתקין מכשירי החייאה בכל מקום ציבורי בו יש מעל 500 אנשים. במקומות אלה נכללים מקומות כמו קניונים, תיאטראות, שדות תעופה, אולמות אירועים, מועדונים, אצטדיונים, חדרי כושר, בתי אבות וכדומה. שימו לב שהחוק חל גם על מטוסים ואוניות שכוללים מעל 100 נוסעים ואף על חדרי מלון או אירוח שכוללים מעל 250 חדרים. כלומר, החוק מחייב את כל בעלי או מנהלי המקומות הרלוונטיים להציב דפיברילטור לב אוטומטי שיאפשר לבצע החייאה במקרה הצורך. 

עם זאת, החוק תקוע ולא מיושם באופן גורף. 

 

מתי מחברים דפיברילטור לב?

במצב בו אדם בסביבתכם עובר באופן פתאומי התקף לב, דום לב, הפרעה בקצב הלב או כל אירוע לבבי אחר עליכם לחבר דפיברילטור לב. על מנת לזהות אירוע לבבי באדם בסביבתכם יש לבדוק האם יש סימנים של איבוד הכרה אצל האדם, הפסקת הנשימה או נשימה לא סדירה, קוצר נשימה, זיעה קרה וכדומה. במידה שהאדם בהכרה בדרך כלל הוא יתלונן על תחושת לחץ, כאב או אי נוחות בחזה, צפצופים, דפיקות לב מואצות או סחרחורת. במצב כזה הניחו את המכשיר ליד המטופל, וודאו כי הוא עומד באופן יציב על הרצפה ולאחר מכן הדליקו אותו והוציאו את האלקטרודות על מנת להדביק אותן למטופל.

איפה נמקם את האלקטרודות של דפיברילטור לב?

תפעול דפיברילטור לב הוא לא דבר פשוט מאחר שהוא בדרך כלל מתבצע תחת לחץ טבעי. כפי שציינו, הדפיברילטור האוטומטי כולל הוראות קוליות שיכולות להקל על המפעיל ולהכווין אותו שלב אחר שלב. עם זאת, חשוב לדעת היכן למקם את האלקטרודות של הדפיברילטור בשביל להפיק את מלוא התועלת האפשרית מהם. לכן, חשוב מאוד להדביק את האלקטרודות על הגוף במקום נכון בשביל שההשפעה על הלב תהיה מדויקת ומקסימלית. אז היכן תמקמו את האלקטרודות?

למעשה, על גבי דפיברילטור לב מופיעים איורים שמיועדים לעזור לכם למקם את האלקטרודות נכון על הגוף של המטופל. מצד אחד חשוב לא להיות בלחץ ולבצע את הפעולה כהלכה, אך מצד שני חשוב לזכור שאין שניה לבזבז ובמקרה של דום לב יש בין 3 ל-4 דקות עד שייגרם נזק מוחי בלתי הפך והסיכוי של האדם לשרוד יהיה אפסי. לכן חשוב שההדבקה תתבצע במהירות ולצד זה בדיוק. יש לשים לב כי שתי האלקטרודות אינן זהות ואין להחליף ביניהן. כלומר, חשוב להדביק את האלקטרודה של צד ימין בצד ימין ואת האלקטרודה של צד שמאל בצד שמאל. בנוסף חשוב מאוד לשים לב גם לזוויות ולכיוונים של האלקטרודות. את האלקטרודה של צד ימין מדביקים מעל קו הפטמות ומתחת לעצם הבריח, בצד ימין. חשוב לשים לב שמדובר בצד ימין של המטופל ולא שלכם. את האלקטרודה של צד שמאל יש להדביק מתחת לקו הפטמות באזור שריר החזה, בצד שמאל. אצל גברים קו הפטמות הוא הקו שעובר בין הפטמות של הגבר ואצל נשים מדובר בקו שבין קפל שד ימין לקפל שד שמאל. חשוב לקחת בחשבון שעבור ילדים יש הנחיות אחרות בנוגע למיקום האלקטרודות. 

דפיברילטור קטן
מכון שיקום לאחר ניתוח לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון בעיות לב, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון בעיות לב במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

072-3341176
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!