האמנם ביצים מעלות את הסיכון למחלות לב?

בריאות הלב זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב!

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו ונחזור אליכם בהקדם

יש בשנים האחרונות דיון ער לגבי צריכת ביצים, או אפילו מזון מהחי כמכלול. אם מוציאים מהתמונה את הדיונים המוסריים, חשוביםהאמנם ביצים מעלות את הסיכון למחלות לב? ככל שיהיו, נותרים עם השפעות בריאותיות שאינן ברורות באופן מלא. אין ספק שביצים ומוצרי חלב נחשבים למועילים ולבריאים לגוף בכמה וכמה דרכים, אבל מנגד גם עלולים להסב לו נזקים (במיוחד כאשר נעשית צריכה מופרזת מדי).

אחת הסוגיות שעלו לדיון לא פעם היא ההשפעה של הביצים, לכאורה או שלא, על מצב הלב. נשמעו טענות רבות על כך שביצים מעלות את הסיכון למחלות לב, אפילו באופן משמעותי, אולם מחקר מעניין שפורסם מראה שהתמונה הרבה פחות מאיימת מהבחינה הזו.

המחקר הוכיח: במינון נכון, ביצים אינן מסכנות את בריאות הלב

המחקר, שפורסם בכתב העת המדעי הנחשב Circulation, ניסה לעקוב אחר רמות הכולסטרול של האדם ולראות כיצד הן מושפעות מצריכת הביצים. לצורך זה נאספו נתונים של עשרות אלפי משתתפים, במשך שני עשורים, ונמצא כי צריכה סבירה של ביצים – בכמות של ביצה אחת מדי יום – אינה מביאה לעלייה ברמות הכולסטרול בדם. עקב כך, הביצים בכמות זה אינן מגדילות את הסיכויים של האדם לסבול ממחלות שונות של הלב או כלי הדם.

אם צורכים כבר ביצים בכמות גדולה יותר, של שתי ביצים ומעלה מדי יום, כן קיימת ככל הנראה עלייה בדרגת הסיכון לחוות מחלות לב וכלי דם. מחקרים הראו שהסיכון מוחשי בעיקר עבור אנשים שצורכים ביצים בכמויות כאלה, ומנגד אינם מפחיתים את כמות הפחמימות הריקות המרכיבות את תפריט התזונה שלהם. צריכת יתר של פחמימות הנחשבות ל"פשוטות", כמו גם מוצרים בהם כמויות משמעותיות של עמילן, שעלולה להביא לכך שתהיה עלייה בכמות הכולסטרול ה"רע", שומני הדם המזיקים וכן הלאה.

מחקרים אחרים שנערכו הראו שהגבול שבו ביצים הופכות למזיקות הוא גדול יותר ממה שחושבים. כך למשל ב-2005 פורסם מחקר מדעי, בו נמצא כי אדם הצורך באופן קבוע שתי ביצים מדי יום, בתקופה של חודש וחצי, לא יסבול מעלייה ברמות הכולסטרול – הן הכללי והן הכולסטרול הנחשב ל"רע". החוקרים מצאו בנוסף לכך שזרימת הדם בעורקים לא השתנתה לרעה בעקבות צריכת הכולסטרול.

אז מה ניתן להסיק? ואיך כדאי לנהוג?

אנשים רבים הסובלים ממחלות לב או כלי דם נמנעים לחלוטין מצריכה של ביצים, לעיתים בהנחיה מפורשת של הגורם הרפואי המטפל בהם. המחקרים הראו שלמרות שחשוב להיזהר עם ביצים, כמו כל מוצר תזונתי אחר, ההנחה להימנע מצריכתן רחוקה מלהיות מדויקת. בכמויות סבירות, ויש שיגידו שגם בכמויות הנחשבות לגבוהות, מזון המכיל בתוכו כולסטרול לא בהכרח יביא לעלייה הבלתי רצויה ברמות הכולסטרול בדם. זאת ועוד, חלק מהמומחים טוענים כי מאכלים בעלי כולסטרול בכמויות סבירות עשויים לתרום דווקא לאיזון הכולסטרול, או לחלופין לעלייה מבורכת ברמות הכולסטרול ה"טוב".

ברור עם זאת שיש אוכלוסיות שצריכות לנקוט משנה זהירות בתזונה שלהן, גם בכל הנוגע לצריכת ביצים ומאכלים אחרים המכילים בתוכם כולסטרול. אנשים אצלם יש באופן קבוע רמות גבוהות של כולסטרול, בעיות בכבד או בכיס המרה ומחלות רקע, חייבים לצרוך את המאכלים עמוסי הכולסטרול בצורה מבוקרת הרבה יותר וכמובן שגם לעקוב אחר השינויים ברמות הכולסטרול בדם וברמות השומנים בדם. זיהוי מהיר ומדויק של שינויים לרעה עשוי למנוע התפתחות של נזי ענק, שבמקרים הקיצוניים עלולים לסכן חיים.

לקריאה נוספת:
Egg Consumption and Risk of Heart Failure in the Physicians’ Health Study
Are Eggs Risky for Heart Health?

אולי יעניין אותך גם:

מדד חדש לקביעת הסיכון למחלות לב – עובי רקמת השומן שמקיפה את הלב

האמנם ביצים מעלות את הסיכון למחלות לב?
מכון שיקום לאחר ניתוח לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון בעיות לב, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון בעיות לב במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

072-3341176
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!