דום לב

בריאות הלב זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב!

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו ונחזור אליכם בהקדם

דום לב הוא מצב בו הלב מפסיק לפעום, ונגרם בדרך כלל על רקע הפרעה חשמלית. מקרים אלה מופיעים בדרך כלל באופן בלתי צפוי וגורמים לאובדן הדופק, הפסקת הנשימה ואובדן הכרה.

בניגוד להתקף לב הנגרם כתוצאה מבעיה באספקת הדם ללב, דום לב מתבסס על הפרעה חשמלית שפעמים רבות יכולה להיגרם על ידי התקף לב. כצפוי, דום לב הוא מצב חירום רפואי הדורש טיפול מיידי, ובאמצעות טיפולי החייאה מהירים ניתן לצאת מהמצב הזה ולהציל חיים.

הגורמים לדום לב

שריר הלב הוא מערכת המתכווצת באופן אוטומטי על ידי גירוי חשמלי עצמאי. במקרים שהמערכת החשמלית נפגעת, יכולת הלב להתכווץ נפגמת ועלול להתפתח דום לב. ועל כן, הפרעות קצב מסוגים שונים תורמות רבות להופעת דום לב.

  • הפרעה ב- SA node – הולכה החשמלית בלב "מנוהלת" על ידי קבוצת עצבים הנמצאת בעלייה הימנית הנקראת SA node. פגיעה במערכת זו מונעת את כל ההולכה החשמלית בלב ובכך גורמת להפסקת התכווצותו. פעמים רבות דום לב נגרם על רקע בעיית הולכה כזו אשר גורמת בסופו של דבר לעצירתו.
  • פרפור חדרים – הגורם הנפוץ ביותר לדום לב הוא סוג של הפרעת קצב הנקראת פרפור חדרים. במקרה זה, החדרים מתכווצים ללא כל בקרה ולא מזרימים את הדם כראוי לגוף. בשלב מאוחר יותר, מופיע דום הלב הגורם להפסקת הפעימות באופן סופי.

מחלות לב נלוות

הפרעות קצב שגורמות לדום לב פתאומי לא מופיעות "מעצמן", אלא מלוות להפרעות גופניות או מחלות לב שונות:

  • מחלת כלי דם – רוב המקרים של דום לב נגרמים על רקע מחלת כלי דם וטרשת העורקים. במקרים אלה, העורקים הכליליים חסומים ופגועים והזרמת הדם לשריר הלב נפגעת. כתוצאה, ההולכה החשמלית נפגמת, יכולת מעבר האות החשמלי בצורה חלקה מצטמצמת ובסופו של דבר נגרמת הפרעת קצב ודום לב.
  • התקף לב – התקף לב נוכחי או היסטוריה של התקפי לב יוצרת רקמה צלקתית בשריר הלב. רקמה זו גורמת גם כן לבעיה בהולכה החשמלית ולהפרעות קצב שעלולות להסתיים בדום לב.
  • מחלה מסתמית או מחלת לב מולדת – תפקוד לא תקין של המסתמים גורם להתעבות שריר הלב, וכתוצאה ההולכה החשמלית מופרעת. כמו כן, מצב זה קיים גם במחלות לב מולדות ודום לב אצל ילדים או מתבגרים קשור בדרך כלל לסיבה זו.
  • הפרעות קצב ראשוניות – קיימים מקרים של הפרעה בהולכה החשמלית שאינה קשורה להיסטוריה לבבית אחרת. מחלות כאלה כמו Long QT syndrome דורשות מעקב וטיפול על מנת להימנע מדום לב.

טיפול בדום לב

הטיפול בדום לב חייב להיות מיידי, על מנת לחדש את פעילות הלב ולאפשר הזרמת דם תקינה לרקמות.

  • הזעקת עזרה – בכל מקרה של אבדן דופק ודום לב יש להתקשר למד"א ולהזעיק עזרה. טיפול החייאה מתקדם יעיל בהרבה מהטיפול הבסיסי ומציל חיים.
  • טיפולי החייאה בסיסיים – במצבים בהם יש אבדן דופק יש להתחיל בעזרה ראשונה על ידי טיפולי החייאה בסיסיים. טיפולים אלה מתבססים על עיסויי חזה, פתיחת נתיב אוויר והנשמות כאשר החשיבות המירבית היא לעיסויי החזה.
  • שימוש בדפיברילטור – במקרים של פרפור חדרים יש להשתמש בדפיברילטור ולתת שוק חשמלי שעוצר את פעילות הלב הלא סדירה ובמקרים רבים מחזיר את הדופק לתקינותו. ניתן למצוא דפיברילטור אוטומטי כמעט בכל מקום ציבורי ויש להשתמש בו באופן מיידי. אלקטרודות המחוברות לגוף בודקות שאכן מדובר בפרפור חדרים ובמקרה זה יוצרות את השוק החשמלי. מדובר במכשיר קל מאוד לשימוש שלאחר הכשרה קצרה ניתן להשתמש בו ללא חשש.
  • טיפול מתקדם בחדר המיון – לאחר הפינוי המהיר למיון ממשיכים בהחייאה מתקדמת הכוללת שימוש בתרופות למחלות לב ובאמצעים מתקדמים יותר.
מכון שיקום לאחר ניתוח לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון בעיות לב, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון בעיות לב במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
072-3341176
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!