אוושה בלב (רשרוש בלב)

בריאות הלב זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב!

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו ונחזור אליכם בהקדם

אוושה בלב (הנקראת גם רשרוש בלב) היא מצב שכיח בו קולות לא תקינים נשמעים במהלך האזנה ללב. האוושה נגרמת על רקע זרימת דם לא תקינה בלב עצמו או בכלי הדם היוצאים ממנו – זוהי זרימה טורבלנטית, אשר אינה חלקה וגורמת להישמעות רשרוש. אוושות בלב יכולות להופיע מהימים הראשונים לחיים ולבטא מחלת לב מולדת או להתפתח במהלך החיים.

חשוב לציין שהאוושה עצמה אינה נחשבת למחלה, אלא מופיעה כסימן קליני במחלות אחרות, כמו מחלות מסתמים, פגמים במחיצה, הפרעות בכלי דם גדולים ועוד. רוב המקרים של אוושה בלב לא מבטאים מחלה כלשהי ואינם דורשים טיפול, אך עם זאת במקרים שונים האוושה היא סימן למחלה קשה שדורשת טיפול ניתוחי או תרופתי.

הגורמים לאוושות בלב

קיימים שני סוגי אוושות, אוושה פונקציונאלית ואוושה פתולוגית. אוושה פונקציונאלית נחשבת לתקינה ומופיעה בדרך כלל אצל ילדים ומתבגרים. במקרה זה האוושה נגרמת כתוצאה מזרימת דם מהירה, חולפת במנוחה ואינה קשורה לבעיה אנטומית. לעומת זאת, אוושה פתולוגית מבטאת בעיה במבנה הלב וצריכה לעבור בירור מלא על ידי בדיקת אקו לב ומבחנים נוספים.

אוושה פונקציונאלית

נגרמת על ידי מצבים שונים הגורמים לזרימת דם מהירה. האוושה הפונקציונאלית שכיחה בעיקר אצל ילדים ומתבגרים אצלם הלב עדיין קטן ולעתים זרימת לב חזקה דרכו גורמת להישמעות אוושה. כאמור, מדובר באוושה תקינה לחלוטין שאינה משפיעה על החיים או דורשת טיפול.

הגורמים העיקריים לאוושה פונקציונלית:

  • פעילות גופנית.
  • מחלות לב בהריון – הריון גורם לעומס על הלב שמתבטא באוושה פונקציונאלית.
  • חום – בעיקר אצל ילדים קטנים, גורם גם כן לדופק מואץ.
  • אנמיה – מחסור בכדוריות דם אדומות גורם לצורך בהגברת אספקת הדם לרקמות והזרמת כמות גדולה יותר על ידי הלב.
  • היפרתיירואידיזם – תפקוד יתר של בלוטת התריס הגורם לפעילות לב מוגברת. במקרה זה הלב מזרים כמות דם גדולה מאוד שגורמת לאוושה.

אוושה פתולוגית

חלק מהאוושות בלב הן פתולוגיות, ומבטאות בעיות אנטומיות בלב המובילות לשינויים בזרימת הדם.

  • בעיה מסתמית – מסתמי הלב אחראים על הפרדה בין מדורי הלב השונים ומבטיחים מעבר דם בצורה חלקה ומתוזמנת. במקרים של בעיות במסתמים כמו היצרות או דלף, זרימת הדם נפגעת ונשמעת אוושה. הפרעות מסתמיות עלולות להיות מולדות או נרכשות, ובדרך כלל דורשות טיפול שבלעדיו הלב עלול להיפגע ואף להגיע לאי ספיקת לב.
  • בעיות במחיצה – המחיצה בין החדרים והעליות אחראית על הפרדה בין שני צידי הלב – צד ימין המוביל דם שאינו מחומצן מהורידים אל הריאות וצד שמאל שמעביר דם מחומצן דרך אבי העורקים אל הגוף. פגיעה במחיצה גורמת לערבוב הדם הזה ובמקרים מסוימים אף עלולה לגרום לכיחלון ואי ספיקת לב. מדובר במצב מולד שלעתים דורש טיפול כירורגי ועל כן יש צורך באבחון ובירור מקיף.
  • פגמים מולדים נוספים – קיימים פגמים מולדים שונים שגם כן גורמים לאוושה. במקרים אלה יש כמובן צורך לבדוק את מצב הלב על ידי בדיקת אקו לב ולטפל בהתאם.

אבחון והפנייה לטיפול

לאחר שמיעת אוושה, רופאים רבים ימליצו על בירור לבבי מקיף הכולל בדיקת אק"ג, צילום חזה ובדיקת אקו לב. בדיקות אלה מאפשרות לזהות פגמים שונים בלב ובעזרתן ניתן להחליט האם נדרש טיפול.

במקרים של אוושה מלידה, פעמים רבות ממתינים עם הבירור מפני שבמקרים רבים האוושה נעלמת ולא מבטאת פגם לבבי. כך גם לגבי אוושה פונקציונלית, שכאמור חולפת מעצמה ונחשבת לתקינה. במידה וכל הבדיקות תקינות, ככל הנראה אין סכנה ללב וניתן להסתפק במעקב בלבד.

ראו גם:
דלקת פנים הלב

מכון שיקום לאחר ניתוח לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון בעיות לב, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון בעיות לב במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
072-3341176
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!