קוצב לב לשמירת קצב לב תקין

בריאות הלב זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב!

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו ונחזור אליכם בהקדם

הלב אחראי על הזרמת הדם לאיברי הגוף השונים, והוא עושה זאת על ידי התכווצות והתרפות המתוזמנים בקצב קבוע. קצב הלב נקבע על פי קוצב טבעי האחראי לקבוע את התכווצות והתרפות שריר הלב. לקוצב הלב חשיבות עצומה, ובלעדיו הלב לא יפעל כראוי, הפעימות לא יהיו סדירות וייתכן מצב של דום לב. ולכן, קוצב הלב אחראי לשמור על קצב לב תקין (בין 60-100 פעימות לדקה) שמשתנה בהתאם לצורך בלבד.

מלבד החשיבות לקצב סדיר, קוצב הלב אחראי גם על התכווצות מתואמת של מדורי הלב השונים ושמירה על תפקוד תקין, שמאפשר אספקת דם תקינה לכל חלקי הגוף. התיאום בין ארבעת מדורי הלב מתבצע באמצעות מערכת הולכה חשמלית וחיוני לשם תפקוד תקין של הלב הדרוש על מנת לחיות.

כיצד הלב פועם?

הלב פועם בזכות מערכת חשמלית שאחראית על כיווץ מתואם בין מדורי הלב השונים. שריר הלב בנוי מתאים מיוחדים הכוללים תאי שריר ותאי עצב המשמשים להולכה החשמלית וקובעים מתי השריר יתכווץ ומתי הוא יתרפה. זוהי מערכת חשמלית הכוללת 4 מרכיבים עיקריים:

  • SA Node – קבוצת עצבים הנמצאת בעליה הימנית וגורמת ליצירת הפולס החשמלי הראשוני. תפקיד ה- SA Node חשוב ביותר והוא קובע מתי הלב יתכווץ ומתי יתרפה, ולכן הוא ידוע כ"קוצב הטבעי" של הלב. ולכן, פגמים ב- SA Node יכולים לגרום להפרעות קצב חמורות ביותר ואף לדום לב.
  • AV Node – לאחר המעבר ב-SA Node והתכווצות העליות, הזרם החשמלי עובר אל ה-AV node הממוקם בין העליות לחדרים ומוביל להתכווצות החדרים. תחנה זו במערכת ההולכה החשמלית חשובה במקרים מסויימים על מנת להאט קצת את הקצב ולאפשר את כיווץ החדרים רק לאחר שהתמלאו. מלבד זאת, ל- AV node חשיבות אדירה שכן הוא משמש כ"קוצב גיבוי" ל-SA node  ובאפשרותו ליצור גם כן התכווצות של שריר הלב במידה וה-SA Node  כושל. מדובר בהתכווצות חשמלית איטית יותר שמשמשת לכן כגיבוי בלבד אך בכל זאת בזכות יכולת זו נמנעים מצבים רבים של דום לב.
  • Bundle of His – סיבים המתפצלים למקומות שונים בחדרים ומאפשרים כיווץ מתואם שלהם. בזכות סיבים אלו, שומרים על כיווץ סדיר וקבוע של כל חלקי הלב השונים, ובהתאם פגמים מסוגים שונים באזור Bundle of His גורמים להפרעות קצב שמובילות לכיווץ לא מתואם של שריר הלב.
  • סיבי פורקינייה – התחנה האחרונה בהולכה החשמלית, שם נמצאים התאים הסופיים של שריר הלב המתכווצים לאחר שההולכה החשמלית הושלמה.

מהו קצב סינוס?

קצב סינוס מתאר קצב לב נורמלי המעיד על פעילות לבבית תקינה וניתן לראות אותו בפלט של בדיקת אק"ג תקינה. על מנת להגדיר קצב סינוס משתמשים ב- 3 קריטריונים עיקריים:

  • קצב תקין – קצב סינוס מוגדר כקצב בתדירות תקינה של 60-100 פעימות לדקה.
  • קצב סדיר – מרווח קבוע ותקין בין הפעימות. קצב שאינו סדיר הוא קצב בו המרווח בין הפעימות משתנה בצורה חריפה, מה שעשוי להעיד על הפרעת קצב קשה.
  • התכווצות העליות מופיעה לפני התכווצות החדרים – מתבטאת על ידי הופעת גל P (מבטא התכווצות העליות) לפני קומפלקס QRS (מבטא התכווצות חדרים) בפלט האק"ג. לעתים התכווצות העליות מופיעה ללא כל קשר להתכווצות החדרים, ובמקרה זה הלב לא מתפקד כשורה ולא מדובר בקצב תקין.

מקרים בהם קצב הלב אינו קצב סינוס מעידים על הפרעה בקצב הלב ודורשים בירור מעמיק. כאמור, כאשר הלב לא פועם בקצב סינוס, תפקודו אינו תקין ומדובר בהפרעה קשה שדורשת טיפול מיידי, כמו השתלת קוצב לב מלאכותי.

מכון שיקום לאחר ניתוח לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב

המרכז לטיפול ואבחון בעיות לב מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון בעיות לב, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון בעיות לב במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
072-3341176
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!